Întrebări și răspunsuri

7. Se vor verifica inainte PA de catre voi, sau fiecare le urca pe proprie raspundere?

Nu, nu se verifica, le urcati in platforma si ajung impachetate la juriul concursului. Noi verificam numai eligibilitatea dumneavoastra ca aplicant si eligibilitatea aplicatiei dumneavoastra conform grilei administrative.

8. Daca in planul de afaceri (proiectii financiare) am preconizat ca in al doilea an (respectiv 2020) voi avea 4 angajati sunt OBLIGATA sa pastrez toate locurile de munca sau este suficient sa asigur 2 locuri de munca?

Intreprinzatorul este obligat sa infiinteze si sa mentina cel putin doua locuri de munca, conform prevederilor schemei de minimis. Trebuie sa luati in calcul ca veti fi obligati sa mentineti locurile de munca subventionate, asadar, daca utilizati micrograntul (sau parte din el) pentru a infiinta respectivele locuri de munca, atunci va trebui sa le pastrati si pe perioada de sustenabilitate.

9. In planul de afaceri, bugetul pe cele 12 luni de la data semnarii contractului de finantare (anul 2019) trebuie sa cuprinda toata suma de 33300 euro?

Bugetul total al planului de afaceri (pana la 33.300 euro echivalent in lei) trebuie cheltuit in max.12 luni de la data semnarii contractului de subventie. In contextul in care indepliniti obligatia de a atinge cifra minima de afaceri, va puteti asigura lichiditatile necesare si cheltuielilor care va vor fi rambursate prin a doua transa de microgrant.

10. Care sunt toate costurile: fixe, variabile, de produs, de livrare etc. Trebuie sa introduc in mod concret preturile echipamentelor, a produselor de curatenie si pretul cu care vor fi vandute produsele mele, preturile pentru publicitate si salariile?

Trebuie sa furnizati suficiente informatii despre ipotezele de la care ati pornit, atunci cand ati intocmit proiectiile financiare pentru afacerea dumneavoastra. Functionarea unei intreprinderi implica decizii de mangement al costurilor, analiza acestora furnizeaza intreprinzatorului informatii despre resursele pe care conteaza precum si despre cel pe care trebuie sa si le ia in calcul, chiar daca nu le are. Spre exemplu, sa zicem ca bugetati un uscator de rufe de capacitate 10.000 de kg. pe luna si dvs. planificati venituri din spalarea a 200 de kg. pe luna, trebuie sa explicati in detaliu de ce considerati ca afacerii dumneavoastra ii trebuie un echipament de o asemenea capacitate. Sau invers, bugetati un uscator de 200 de kg/luna si estimati ca veti vinde servicii de spalare de 10.000 kg / luna… analiza costurilor va ofera informatii despre acuratetea proiectiilor financiare pe care vi le faceti, pentru a determina rationalitatea economica a alocarii resurselor respective. Juriul concursului trebuie sa primeasca suficiente detalii pentru a evalua coerenta si claritatea planului de afaceri pe care l-ati intocmit.

1. Cum ma inscriu in concursul de planuri de afaceri?

Pentru a accesa sectiunea concurs de afaceri si a incarca proiectul dumneavoastra va rugam sa parcurgeti urmatorii pasi:

1.       Va creati cont pe platforma proiectului, la adresa https://afaceristicentru.ro/index.php?route=account/register furnizand toate datele solicitate de formularul de inscriere.

2.       In max. 24 de ore de la inregistrare, contul va este validat si dobanditi acces la Sectiunea de concurs.

3.       Raspundeti intrebarilor din sectiunea de concurs si incarcati Planul de afaceri si documentele mentionate in metodologie, in format pdf

11. In ghid, la I.5 scrie de 40 de ore de practica, precum si de un raport. Avem nevoie de ele la incarcarea documentelor pe platforma?

Nu, in platforma incarcati:

1. PLAN DE AFACERI (Anexa 1)

2. BUGET (Anexa 2)

3. PROIECȚIE FINANCIARĂ (Anexa 3)

4. DECLARAȚIE DE EVITARE CONFLICT DE INTERESE ȘI A INCOMPATIBILITĂȚII (Anexa 4)

5.  ACORD DE PRELUCRARE A DATELOR CU CARACTER PERSONAL (Anexa 5)

2. Valoarea maximă acordată pentru planurile aprobate este de 33.300 euro / plan de afaceri? La ce curs?

Scrie in metotologie la pagina 2: „Finanțarea nerambursabilă aferentă înființării întreprinderilor este acordată în baza schemei de ajutor de minimis 'România Start Up Plus', în cuantum de maximum 33.300,00 euro (echivalent în lei ) - valoarea maximă a finanțării poate fi de  148.468,05 LEI (33.300 euro x 4.4585 lei/euro, curs valutar aferent lunii august 2016 stabilit prin Ghidul beneficiarului, pag. 34, cap1.2) și în limita bugetului total al planului de afaceri prezentat la concurs. Valoarea maximă a subvenșiilor care pot fi acordate în cadrul proiectului,  este bugetată pentru 54 de întreprinderi.”

3. Cheltuieli de tip FEDR aferente cheltuielilor directe: maximum 10% din cheltuielile directe eligibile ale proiectului sau se refera doar la operatorul care gestioneaza proiectele?

Dvs. cititi probabil ghidul Solicitantului - Conditii Specifice. Va rugam sa urmariti metodologia de concurs, nu sunt limitate cheltuielile de tip FEDR. In anexa la metodologie gasiti informatii despre eligibilitatea cheltuiellor pntru bugetul Planului de afaceri.

4. Daca dorim sa achizitionam un scuter, doar pe leasing operational merge?

Sunt permise achizitiile de active fixe corporale (altele decât terenuri și imobile), obiecte de inventar, materii prime și materiale, inclusiv materiale consumabile, alte cheltuieli pentru investiții necesare funcționării întreprinderilor. Daca scuterul nu este necesar in fluxul de productie/prestare, atunci doar in leasing operational il puteti avea. Este valabil pentru orice alt mijloc fix. Daca produsul / serviciul pe care il va produce/presta intreprinderea dumneavoastra nu se poate realiza fara prezent scuterului in fluxul de productie / prestare a serviciului, atunci el reprezinta o investitie necesara funtionarii intreprinderii. In schimb, daca aveti nevoie de el ca sa ajungeti mai repede la posta sau la ANAF, nu este de neinlocuit pentru afacerea dumneavoastra si il puteti avea doar pe leasing operational.

5. Daca dorim sa achizitionam bicicleta pentru a fi utilizata ca mijloc de deplasare la ce capitol putem sa o incadram? la pct 14 din anexa 2?

Repet, dumneavoastra cititi alt document. In metodologia de concurs, Anexa nr. 9 gasiti Lista cheltuielilor eligibile si plafoanele aplicabile. Bicicleta o puteti incadra la pct. 4 Cheltuieli cu achiziția de active fixe corporale - Active fixe corporale (altele decât terenuri și imobile), obiecte de inventar, materii prime și materiale, inclusiv materiale consumabile, alte cheltuieli pentru investiții necesare funcționării întreprinderilor. Tineti cont si de raspunsul la intrebarea nr. 4, atunci cand o incadrati.

6. La anexa 6.2, subsectiunea 3.1 trebuie sa trecem varsta, experienta, studii pentru fiecare angajat?

Este necesar sa descrieti resursa umana pe care o aveti in vedere, in termeni generali. De ex. veti angaja un lacatus mecanic, cu varsta cuprinsa intre 50 si 60 de ani, cu experient de cel putin 2 ani in lacatuserie si cu minim 10 clase (ca sa aiba permis de conducere, de ex.). Aceste informatii sunt relevante inclusiv pentru a evalua daca afacerea dumneavoastra va avea o componenta de inovare sociala, de exemplu. Nu sunt cerute nume si nici date extrem de fixe, doar informatii care sa conduca evaluatorul la opinnia ca dvs. cunoasteti businessul pe cree vreti sa-l infiintati cat de cat si ca aveti asteptari realiste de la viitorii dvs. angajati, ca veti evita orice discriminare pe criterii de gen, varsta, status social sau nivel educational etc. Va incurajam sa ganditi resursele umane de care are nevoie afacerea dumneavoastra in termenii cei mai rezonabili, a nu se intelege ca e musai sa angajati lucratori de o anumita varsta sau cu un anume nivel de studii, ci pe acela / aceia care trebuie sa aduca maximul de productivitate intreprinderii.